De halvt dolda

Jag tänkte tipsa om en serie som kom på svt 1 för ett tag sen som hette De halvt dolda. Det var en sån jäkla bra serie. Så för alla som missade det så går det att titta på dom här: http://media.svt.se/play/playprima/ . Men passa på och titta nu, för avsnitten tas bort 22.2.


Simon Kaijser da Silva har regisserat dramaserien De halvt dolda, efter ett originalmanus av Jonas Gardell. Med ett brett persongalleri målas en tavla i fyra entimmes avsnitt, med många tvister och vändningar. I huvudrollerna ses bland andra David Dencik, Tom Ljungman, Anja Lundqvist, Marie Richardson, Freddy Åsblom och många fler.

Under 1600- och 1700-talet var det mode att låta måla familjeporträtt. På dessa målningar sitter mannen och hans hustru i sitt hem, omgivna av sina barn. Barnen på målningarna framställs alltid som små allvarliga vuxna. Liksom sina föräldrar stirrar barnen ut ur målningarna på betraktaren. Men vi ser också andra barn på bilden. Barn som har vänt oss ryggen. Barn som står bortvända, halvt dolda, eller har sina ansikten och kroppar skymda av de andra barnen, ett bord, eller något liknande. Barnadödligheten var hög och i familjen avbildades alla i familjen. Både de som fick leva och de som inte fick leva. Dessa är de döda barnen. Denna berättelse är som en sådan tidig målning. Det här är berättelsen om de som fick leva och om de som inte fick leva. De halvt dolda. De bortvända. De som skymtar fram.

Serien är ett originalmanus skrivet för SVT av Jonas Gardell. Jonas har en sällsynt talang att spänna över både humor och allvar, komedi och tragedi, både för scen, tv, film och i romanform. Under hösten har han dragit fulla hus runt om i landet med sin show ?Tillfällig gäst i ditt liv?.

Källa: www.svt.se


/ H.L


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0